Vezetőség

Elnökségi tagok

Bukta Bence

Elnök

1995-ben születtem Egerben. Két testvéremhez hasonlóan születésemtől kezdve látássérült vagyok. Látásom folyamatosan romlik, manapság már csak fényérzékeléssel rendelkezem.

Tanulmányaimat a lakóhelyemen működő általános iskolában kezdtem integrált oktatás keretében.
Az általános iskolai tanulmányaim mellett a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sport Egyesületénél (VGYSE) elkezdtem csörgőlabdázni, és rendszeresen részt vettem a magyar csörgőlabda bajnokság küzdelmeiben, ahol a csapattal 2015-ben aranyérmet nyertünk. A sport mellett részt vettem szavalóversenyeken is, ezek közül az egyik legkedvesebb számomra a 2010-es „Ötágú Síp Üzenete” elnevezésű nemzetközi megmérettetés, melyen első helyezést értem el.
Középiskolai tanulmányaimat az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban végeztem.

A középiskolai évek alatt lehetőségem nyílt fellépni az Egri Gárdonyi Géza Színházban, ahol Madách Imre „Az ember tragédiája” című művét adtuk elő, valamint tagja lettem az Eszterházy Károly Főiskola (napjainkban egyetem) amatőr színjátszó csoportjának a Szuszogó Színháznak is, ahol Szegvári Menyhért Jászai Mari-díjas rendező, színész, valamint Nádasy Erika színművésznő keze alatt játszhattam.

A gimnáziumi tanulmányaimat kitűnő érettségi bizonyítvánnyal zártam, az egyetemi felvételi eljárásban pedig a szerezhető 500 pontból 493-at szereztem, így felvételt nyertem az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász képzésére.

Munkavállalói karrierem előbb ösztöndíjasként, majd megbízási szerződéssel az Igazságügyi Minisztériumban kezdődött, ahol előbb a Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályon, majd a Közigazgatási Eljárásjogi Kodifikációs Osztályon dolgoztam. Ezen hosszabb időszakot követően kerültem kapcsolatba a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületével, ahol 2021 eleje óta dolgozom.

Berta Edina

Alelnök

1976-ban születtem aliglátóként. Végzettségem szerint német nyelvtanár vagyok. Az MVGYOSZ munkatársaként, mint braille-kotta átíró és szerkesztő dolgozom. Tagja vagyok az Országos Braille-Bizottságnak. Hobbim a zene, a rajzolás, az olvasás és a kirándulás. Legszívesebben a kultúra területein tevékenykedem a látássérültek érdekében.

Bencze Gábor

Elnökségi tag

1974. szeptember 23-án születtem Budapesten. Születésem óta látássérült vagyok. A Gyengénlátók Általános Iskolájában végeztem el általános iskolai tanulmányaimat, míg érettségi bizonyítványomat a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában, mint középfokú számítástechnikai programozó, szereztem meg. Ezután a Felsőfokú Bankárképzői szaktanfolyamon vettem részt, s vizsgáztam sikerrel.

Jelenleg a versenyszférában dolgozom, egy kereskedelmi Bank telefonos ügyfél-támogatási szolgálatán.

Idegen nyelvek tekintetében angol- és német nyelven társalgási szinten beszélek, illetve tudok levelezni. Képességeim szerint szeretném segíteni a tagok igényeinek képviseletét, s az Egyesület munkáját.

Győrfi Attila

Elnökségi tag

1955-ben születtem Budapesten. Születésemtől fogva nagyfokú rövidlátásom és látásélességi problémától szenvedtem. 17 éve vesztettem el végleg a látásomat degenerativ retinitis pigmentosa következtében.

Legmagasabb iskolai végzettségem érettségi, mindazonáltal látásvesztésemig informatikusként dolgoztam. Aktívan részt vettem a solymári közéletben, többek között az egyik parlamenti párt helyi szervezetének elnöke voltam. 2012 óta vagyok tagja a Hermina Egyesületnek.

Kovács Ivett

Elnökségi tag

1971-ben születtem Budapesten. Ötévesen teljesen elvesztettem látásomat retinoblasztoma következtében. Angol tanári, majd magyar bölcsész diplomát szereztem az ELTE-n, ill. rendelkezem gyógypedagógus asszisztens végzettséggel is.

2010-ben hoztuk létre néhány érintett családdal a Magyar Retinoblasztomások Egyesületét, aminek azóta elnökeként dolgozom. Korábban is működtem az érdekvédelemben az MVGYOSZ munkavállalójaként, és mint önkéntes is.

2021. májusa óta vagyok a Hermina Egyesület rehabilitációs mentora és tanácsadója, e mellett a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont foglalkoztat, mint fordítót.

Három kiskorú gyermekemet nevelem, és velünk él Rozé, a vakvezető kutyám is. Érdeklődési területeim az oktatás és az aktív rekreáció

Törekszem rá, hogy legjobb tudásom szerint segítsem az Egyesület működését.

Kovács Mónika

Elnökségi tag

1972-ben születtem Zircen. Hat éves koromban kerültem Budapestre a Vakok Általános Iskolájába, azóta a fővárosban élek. 1991-ben leérettségiztem, majd gyógymasszázs tanfolyamot végeztem. 1992-ben. A Honvéd kórházban dolgoztam gyermekeim születéséig. Lányom 2008-ban, fiam 2011-ben született. Szabadidőmben szívesen olvasok vagy kirándulok családommal, barátaimmal. 2005 óta vagyok a Hermina Egyesület tagja, 2021 januárja óta pedig az Egyesületben dolgozom, én végzem a telefonos ügyfélszolgálatot.

Mészáros Gábor

Elnökségi tag

1967-ben születtem Szentesen, születésem óta látássérült vagyok. Büszke vagyok feleségemre és három remek gyermekünkre.

Érettségi után kereskedői majd zongora előadóművészi szakképesítést, 2007-ben pedig Pedagógus diplomát szereztem.

2019-ben Gyógymasszőr OKJ-s képzést végeztem. 1989 óta foglalkozom aktívan koncertezéssel, zeneszerzéssel, hangszereléssel és zenetanítással. 2019 óta vagyok a Szív-Hang Kulturális és Egészségnevelő Egyesület alapító Elnöke.

A Hermina Egyesülettel több közös rendezvényen működtünk együtt. Jelenleg a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének munkatársa vagyok, Művészetért és kultúráért felelős munkakörben, e mellett én vagyok a HERMINA Mobilflotta ügyintézője is.

Felügyelő bizottság

Udvarhelyi Csaba Lászlóné

Felügyelő bizottság elnöke

Érettségi után 1968 és 1971 között Drezdában éltem és dolgoztam. Felsőfokú tanulmányaimat a Külkereskedelmi Főiskolán (ma: Budapesti Gazdasági Egyetem) kezdtem, ahol 1975-ben külkereskedelmi üzemgazdászként diplomáztam. Később posztgraduális képzés keretében a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma: Budapesti Corvinus Egyetem) folytattam tanulmányaimat, ahol 1986-ban okleveles közgazdászként végeztem, majd 1992-ben pénzügyi szakközgazdász képesítést szereztem.

40 éves szakmai munkám során hazai nagyvállalatoknál gazdasági és pénzügyi területen közép- és felsőszintű vezetői munkakörökben dolgoztam a nyugdíjazásomig.

2010-ben bekövetkezett fokozatos látásvesztésem után felvettem a kapcsolatot a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportjával (VERCS), ahol több tanfolyamot is elvégeztem. 2011 óta vagyok a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének a tagja. Megtisztelőnek érzem, hogy 2020-ban felügyelő bizottsági tagnak, majd 2021-ben felügyelő bizottsági elnöknek választottak az egyesületnél. Felügyelő bizottsági elnökként feladatom az egyesület szabályszerű működésének, gazdálkodásának és a számviteli szabályok betartásának ellenőrzése. Emellett fontosnak tartom, hogy a még látóként szerzett szakmai tapasztalataimat felhasználva konstruktív javaslatokkal segítsem az egyesület munkáját.

Dr. Major Krisztina

Felügyelő bizottsági tag

Obenausz Tamás

Felügyelő bizottsági tag

2011 óta vagyok a Hermina Egyesület tagja. 2013-2015 között a Lendület ifjúsági klubot vezettem.

Gazdasági mérnöki és mérlegképes könyvelői végzettségem okán a Kormányhivatalban mint pénztáros, majd mint számlázó dolgoztam 2019-ig. 2020-ban választottak meg a Felügyelő Bizottság tagjának.