Változnak az utazási kedvezmények március 1-től

Az új tarifarendszerben a fogyatékkal élők és kísérőjük, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, (tehát azok a „nyugdíjasok” is, akik még nem töltötték be a 65. életévüket) díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben.

A MÁV applikációban az „utasok és kedvezmények” gombot aktiválva az utast kell kiválasztani, illetve ha nem egy korábbi utas adatait szeretnénk módosítani, akkor itt lehet új utast is rögzíteni. Miután kiválasztottuk az utast, iPhone-on fel-le pöccintéssel a „további infó” opcióra duplát koppintva van mód az utastípus kiválasztására (fontos: ha nem új utast adunk hozzá, hanem egy korábban hozzáadottat szerkesztünk, az utastípust akkor is újra ki kell választani, mert a típusok némileg módosultak). Egy szintet visszalépve a „kedvezmények” gombot kell aktiválni, ahol a „fogyatékkal élők igazolványa” lehetőséget szükséges bejelölni. Ismét egy szintet visszalépve a „kész” gomb megnyomásával véglegesíthetjük a folyamatot.

Ez a kedvezmény az alábbi igazolványok felmutatásával vehető igénybe:

  • Mák/ONYF igazolvány;
  • SINOSZ igazolvány;
  • Vakok és kísérőik igazolványa (arcképes MVGYOSZ-tagkönyv);
  • Fogyatékkal élők igazolása;
  • Fogyatékkal élők látogatója (intézeti igazolással);
  • Gyógypedagógiai intézet tanulója.

Azon igazolványok, ill. igazolások esetén, melyek fényképet nem tartalmaznak, szükséges lehet pl. a személyi igazolvány felmutatása is!

Fontos, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a kedvezmény, azaz immár az ingyenes utazás megilleti a fogyatékkal élő személy kísérőjét is!

Azok a 65 éven aluliak, akik rendelkeznek ellátottak utazási utalványával, ugyancsak korlátlan számban utazhatnak díjmentesen a helyközi közlekedésben – függetlenül attól, hogy hány szabad helyük van a „pecsételős” papíron.

A helyjegyköteles vonatokon (pl.: IC) változatlan szabályok szerint szükséges helyjegy váltása!

Ország- és vármegyebérletekből kizárólag teljes árút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

Ugyanakkor felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét, hogy fogyatékkal élők, illetve kísérőjük számára felesleges a bérletek bármelyikének megvásárlása, hiszen immár gyakorlatilag – a helyjegyek megváltását leszámítva – számukra az utazás minden helyközi járaton díjmentes!

A kedvezményrendszer tehát egyszerűen összefoglalható:

• menetjegyek: díjmentes,

• bérletek: 90%-os, de ezekre fogyatékkal élőként nincs szükség.

A kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatja meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissíteni kell az alkalmazást.

Az app mellett ugyancsak használható a

MÁV-START új ELVIRA online jegyvásárlás

oldal, illetve a szokásos jegyértékesítési pontok is.

Figyelem!

Fogyatékkal élők esetén a MÁV app, illetve az online felület és a jegyértékesítő pontok csak abban az esetben szükségesek, amennyiben pl. helyjegyet szeretnének váltani, a díjmentes jegy megváltásához ezekre nincs szükség!

Részletes, bővebb információ olvasható az

Új tarifa

weboldalon a „Gyakran ismételt kérdések” hivatkozás aktiválását követően!

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a Hermina Egyesület megkereséseket kapott azzal kapcsolatban, hogy a Volánbusz sofőrei egyelőre nem kapták meg a szükséges tájékoztatást arról, hogy a fogyatékkal élők és kísérőjük a megfelelő igazolások birtokában díjmentesen utazhatnak március 1-jétől, így arra kérjük Önöket, hogy amennyiben bérlet, vagy díjmentestől eltérő jegy megváltására szeretnék Önöket rávenni, azt utasítsák vissza, és azonnal értesítsék a közlekedési vállalat telefonos ügyfélszolgálatát, vagy esetleg telefonjuk böngészőjében megnyitva mutassák be az

https://www.ujtarifa.hu/

oldalt!

Amennyiben pedig már váltottak a mai napon bérletet, haladéktalanul keressék fel az adott közlekedési vállalat telefonos ügyfélszolgálatát!

MÁVDIREKT- telefonos ügyfélszolgálat:  

+36 (1) 3 49 49 49

+36 (30) 499 4999

+36 (20) 499 4999

+36 (70) 499 4999

Központi telefonszám (elérhető munkanapokon 8.00-16.00 óra között):

+36 (30) 180 9080

Volánbusz Ügyfélszolgálat:

+36 1 382-0888

munkanapokon: 6:00–20:00,

hétvégén és ünnepnapon: 8:00–16:00

Megosztás