VAKOK SZEMÉLYI JÁRADÉKA

Jogszabályok:
A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.) 22-23/F. §, 29/A § (1) bekezdése;
A súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII.9.) Korm. rendelet

A vakok személyi járadéka „KIFUTÓ” ellátás: ilyen ellátást 2001. július 1-jétől nem állapítanak meg.

A továbbfolyósított vakok személyi járadékának összege 2024-ben 29.186 Ft.

A járadékot a nyugellátások évenkénti rendszeres emelésére vonatkozó szabályok szerint emelik.

A vakok személyi járadékában részesülő személy a helyközi- és a helyi közlekedésben – a kiegészítő jegyek kivételével, melyek árát köteles megfizetni – ingyenes utazásra jogosult a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 38/2024. (II. 29.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

A kedvezményre 1 fő kísérő is jogosult.

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének arcképes igazolványa vagy a központi nyugdíjbiztosítási szerv (Magyar Államkincstár) által kiadott, sorszámozott igazolvány („MÁK-kártya”). Utóbbi esetében szükséges lehet felmutatni személyazonosításra szolgáló dokumentumot is, ugyanis a MÁK-kártya nem arcképes igazolvány.

A vakok személyi járadékát a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága havonta utólag folyósítja.

A vakok személyi járadékában részesülő személy bejelentési kötelezettsége: a járadékban részesített személy köteles a lakcímében bekövetkezett változást, illetőleg a járadék folyósításának megszüntetését előidéző okot 15 napon belül bejelenteni. Az ellátással összefüggő változásokat, módosításokat a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok intézik.

Megjegyzés

FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁSRA a vakok személyi járadékában részesülő, látási fogyatékos személy nem jogosult, de kérheti a járadék helyett fogyatékossági támogatás megállapítását.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a jogszabályt!

További információért és a részletekért forduljon a hivatalos szervekhez!

Forrás:

http://info.kezenfogva.hu/szolgaltatasok/23588

Tájékoztató fogyatékossághoz és egészségkárosodáshoz kötődő ellátásokról és szolgáltatásokról 2024. (pdf)