Interaktív templomlátogatás a Bakáts téri templomban

A kép egy impozáns templomtornyot ábrázol, amely a neogótikus és neoromán építészeti stílusok keverékét mutatja. A torony téglából és kőből épült, és több szintre tagolódik. Az alsó részen egy nagy, íves ablak látható, amelyet kőkeretezés vesz körül. Az ablak felett egy fehér kőszobor áll, valószínűleg egy szentet vagy Jézust ábrázolja. A torony középső része téglából készült, díszítő kőelemekkel. Ezen a részen egy sor kis boltíves nyílás látható, amelyek valószínűleg dekoratív célokat szolgálnak. A torony felső részén három nagy, keskeny ablak található, felettük pedig egy kerek óra. A torony csúcsán egy kereszt látható. Az egész szerkezet részletgazdag díszítésekkel van ellátva, beleértve a faragott kőmunkákat, szobrocskákat és geometriai mintákat. A torony a kék ég előtt magasodik, ami kiemeli annak impozáns megjelenését és vertikális vonalait. A kép alulról felfelé készült, hangsúlyozva a torony magasságát és monumentalitását, ami egy lenyűgöző látványt nyújt a szemlélőnek. (Kiemelt képünk illusztráció, forrás: a templom weboldala; a kép leírását a Claude generálta)

Program kezdete : 2024-09-15 15:15

Interaktív templomlátogatásra kapott egyesületünk meghívást a Bakáts téri templom kulturális szervezőitől. Ízelítőként ajánló soraikból idézünk:

„1879 óta áll a Bakáts téren Ybl Miklós nagyszerű neoromán temploma. Sétánk a főkapu előtti téren kezdődik, ahonnan indulva bejárunk zeget és zugot, a tapintható részletek-motívumok kirajzolják azt a sajátos liturgikus nyelvet, amelyen a templom „beszél” hozzánk. A fő célunk az, hogy ezt a nyelvet a helyszíni példákon ismerjük, tanuljuk meg: Mit őriznek a sárkányok, oroszlánok, miért szőlő a dísz, mit jelent az oroszlán, az angyal, a sólyom és az ökör? Mikor kezdődik a liturgikus év, melyik szakasznak-ünnepnek mi a színe?

A frissen felújított templom frissen felújított ékessége az orgona. Némi lépcsőzést megér, hogy közelről halljuk, kézközelből tapasztaljuk, hogyan működik egy 19. századi mechanikus orgona, aminek homlokfalát Ybl Miklós tervezte. Bátrak ki is próbálhatják!

Az orgonát Simonkay Márton kántor, orgonista és történész mutatja be, aki az orgona működéséről és ennek a hangszernek az izgalmas történetéről mond érdekeseket. Persze a hangszer is megszólal!

Az épületet, az épület történetét Orbán Györgytől halljuk, különös tekintettel a korábban említett „liturgikus nyelvre”.

Kérdezni, javasolni nem csak lehet, hanem kívánatos is!”

• Találkozó: 2024. szeptember 15. (vasárnap) 15:15 (a program kb. 17:30-ig tart)
  • Találkozóhely: a 3-as metró Kálvin téri megállójában a mozgólépcső felső kijáratánál

Jelentkezés a Hermina Egyesület elérhetőségein lehetséges:

06/1 273-0755

info@herminaegyesulet.hu

Szeretettel várjuk érdeklődő tagtársainkat!