Beszámoló – Egynapos ismeretterjesztő kirándulás Hatvanba

A kép egy múzeumi tárlatot vagy kiállítást ábrázol egy belső térben. Az előtérben egy kitömött vadkan áll, amely egy üvegvitrin mögött látható. A vitrinen belül található még néhány falevél és egyéb erdei anyagok. Az embercsoport egy része az üvegvitrin körül áll, míg egy vezető (valószínűleg egy túravezető vagy muzeológus) magyarázatot ad a tárlattal kapcsolatban. A háttérben falra akasztott szarvastrófeák is láthatók. A falakon erdei jeleneteket ábrázoló nagyméretű fotók vagy festmények is elhelyezésre kerültek. A helyiség világos, és a falak fehérre vannak festve. Több személy figyelmesen hallgatja az előadót, közülük néhányan idősebbek, és van, aki jegyzetel, míg mások fotókat készítenek. (A kép leírását a ChatGPT generálta)

VGYHE Horizont Kultúrcsoport – 2024. június 15.

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete keretében működő Horizont Kultúrcsoport egynapos ismeretterjesztő kirándulást szervezett Hatvanba 2024. június 15-én szombaton 25 fő részvételével.

A csoport a reggeli órákban az Agria InterRégió vonattal indult Budapestről Hatvanba. A vasútállomástól autóbusszal jutottak el a helyi Tourinform Irodába, ahol az irodavezető, Sobloher Bernadett fogadta a kirándulókat és segítette egész napos ott-tartózkodásukat.

Először a helyi Grassalkovich-kastélyban található halászati és vadászati kiállítást tekintették meg a Vadászati Múzeumban. A múzeum 2014. évben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kastély kb. az 1700-as években épült, de nem lakhatási céllal, itt több mezőgazdasági létesítmény kapott helyet. A kastély egy emeletes, 32 szobával rendelkezik, alápincézett, „u” alakban helyezkedik el, késő barokk copfstílusban épült. Az oromzaton tekinthető meg a Grassalkovich-család kőből faragott címere. A díszterem az első emeleten található, ahol négy freskót fedeztek fel a kutatók. Ebből hármat később konzerváltak és a Hatvany Lajos Múzeumba szállították őket. A freskók híres, görög mitológiából ismert jeleneteket örökítenek meg. Az épület kb. tíz évvel ezelőtt esett át teljes felújításon. A kastélyhoz húsz holdas park is tartozik, ahol a második világháborúig értékes növényeket nemesítettek.

A Vadászati Múzeumban meg lehetett ismerkedni a vadászok és a halászok főbb feladataival, vadászati kincsekkel, természeti értékekkel, illetve egyéb ritka vadfajokkal.

Ezután a résztvevők városi sétára indultak: Hatvannak több temploma is van, ezek meglátogatását követően a látogatók megtekinthették a Művelődési Házat is.

A kirándulók eztán az ebédet az Udvarház Étteremben fogyasztották el.

Délután került sor a Hatvany Lajos Múzeum megtekintésére, ahol különféle régészeti, képzőművészeti és népművészeti leletek is megtalálhatóak a 20. század közepétől napjainkig, több ezek közül országos jelentőséggel bír.

Kirándulásunkat még négy múzeumpedagógus is segítette, melyért hálás köszönet a helyi szervezőknek!

A múzeumlátogatás végül a Serfőzdében zárult, ahol megismerhettük a Serfőzde történetét, kóstolóval egybekötve.

A csoport a délutáni órákban indult vissza Budapestre autóbusszal és vonattal.

Ezúton mondunk köszönetet a hatvani Tourinform Iroda vezetőjének, Sobloher Bernadettnek és múzeumpedagógus segítőtársainak az áldozatos munkáért, az emberfeletti odafigyelésért látássérült sorstársaink iránt, hogy minél alaposabban megismerhettük Hatvan múltját, jelenét, jövőjét!

A kirándulók élményekben, ismeretekben gazdagon térhettek haza, hiszen Hatvan egy kellemes hangulatú város benyomását keltette.

(A beszámolót készítette: Nagy Krisztina)

Megosztás