Beszámoló a VGYHE Turista Szakosztályának 2024. március 15-i Kossuth túrájáról

„A képen egy csoport embert látunk a szabadban. Az emberek különböző korcsoportokat képviselnek, és különböző öltözéket viselnek: van köztük sapkát, napszemüveget és különféle rétegű ruhákat viselő személy is, ami arra utalhat, hogy változékony az időjárás. Az embercsoport egy emlékmű vagy szobor előtt áll, amely természetes kőből készült talapzaton helyezkedik el, és kitűnik az erdős háttérből. A szobor bronzból készült, és egy álló emberi alakot ábrázol. A csoport bal oldalán egy kutyát is láthatunk, ami egyáltalán nem foglalkozik a kamerával, inkább környezetét szaglássza. Az emberek egy része a kamerára néz, mosolyog, míg mások mellékbeszélgetésekbe merültek el vagy éppen az emlékművet szemlélik. Az aljnövényzeti réteg az évnek ebben a szakában főleg száraz levelekből áll, amelyek a téli időszakból maradhattak vissza. A napfényes idő az arcokon és a földön lévő árnyékokon keresztül érzékelhető, ami kellemes hangulatot kölcsönöz a jelenetnek.” (A kép leírását a ChatGPT készítette.)

2024. március 15-én ideális kirándulóidő csalogatta a megemlékezni és sétálni vágyó turistákat.

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően A Széll Kálmán téri találkozás után a 21-es busz Svábhegyi megállójából indult a séta. Helyi utcák időnként keskeny járdáin sétálva jutottunk el a Kossuth-emlékműhöz, mely a Mátyás király út és a Tündérhegyi út találkozásánál áll.

A helyszínen meghallgattuk Balázs Imréné zenei betétekkel is színesített, igényesen összeállított, ugyanakkor érdekes megemlékezését a szabadságharc kitörésének napjáról.

Az ünnepi percek lezárásaként a csoport közösen elszavalta Petőfi Nemzeti dalát, majd az erdőn át gyalog érkezett meg a 22-es busz Szépjuhászné megállójába.

Örömünkre szolgált, hogy három új kirándulót üdvözölhettünk csapatunkban!

Szeretettel várjuk a következő alkalomra is régi- és új kirándulni vágyó tagtársainkat!

A beszámolót írta: Kovács Ivett; kiemelt kép: Péter Árpádné

Megosztás